Virkningstips

For now, this page is written only in Swedish, but let me know if you’re interested and I will translate it into English as well. :)

Jag virkade lite, lite grann i högstadiet, men var egentligen inte så intresserad eller duktig. För ett par år sedan stötte jag på amigurumis – en japansk term för små virkade figurer. Efter att ha sett Emmas skapelser så blev jag väldigt sugen på att försöka själv, men det såg väldigt pilligt ut och jag trodde aldrig att jag skulle klara det. Men i oktober 2011 vågade jag mig ändå på ett försök och det var så roligt att jag knappt har lagt ner virknålen sedan dess. Jag tänker fortfarande på mig själv som nybörjare, och jag lär mig något för varje amigurumi jag virkar. Till hjälp har jag haft böcker och givetvis Internet, och jag vill gärna dela med mig av de tips som har hjälpt mig att bli bättre på att virka.

 

Virknål

Om du vill börja virka så har du säkert redan införskaffat det viktigaste, alltså garn och virknål. Jag började med en “vanlig” virknål i aluminium, men eftersom jag höll väldigt hårt i nålen och spände mig så fick jag ont i både fingrarna och axlarna. Istället köpte jag ergonomiska virknålar, vilket passar mig mycket bättre. Först använde jag böjda nålar från Addi, som jag köpte hos Garnkorgen i Sundsvall. Men efter ett tag kändes de lite tunga, så jag provade Clovers Soft Touch-virknålar, vilka jag köpte hos Love Knitting. Som ni ser på bilden nedan är de fula som stryk, men är helt underbara att jobba med. Clover har även färgglada ergonomiska nålar som heter Amour, men de har jag inte provat. Om du söker runt på nätet så finns det en uppsjö av ergonomiska nålar, med skaft i exempelvis bambu eller fimolera.

virknålar

I facket överst till vänster ligger några varvmarkörer – helt oumbärliga för att hålla ordning på varv och maskor när man virkar!

Hur börjar man?

Jag tycker faktiskt att det bästa sättet att börja är att utgå ifrån en bra, grundläggande bok som inte bara har mönster utan även instruktioner – som till exempel Mia Bengtssons böcker. Är man hundtokig som jag så är boken Amigurumihundar av Mitsuki Hoshi full av bra instruktioner, men mönstren kan vara lite pilliga när man är nybörjare.

Men vissa saker kan vara svårt att lära sig från böcker, till exempel hur man håller i virknål och garn. Då tycker jag att YouTube är perfekt. Det finns inte så många instruktionsfilmer på svenska, men prova att söka på till exempel “how to crochet”, “crochet for beginners” eller “learning to crochet”. Naturligtvis kan man lägga till “amigurumi” i sökningen också om man vill se mer specifikt för små figurer. :)

Nästan alla amigurumis utgår ifrån den “magiska ringen/cirkeln”. Det finns flera olika sätt att göra en magisk cirkel och jag har provat 3-4 stycken. Hittade till slut mitt favoritsätt och jag har gjort en liten video för att visa hur det går till.

 

Osynlig minskning

Det första som gjorde mig frustrerad när jag började virka var hur fula mina minskningar blev. Jag trodde att det enbart var mitt fel och därför försökte jag öva och vara så noggrann som möjligt, men det blev inte så mycket bättre. Kikade på andras arbeten och kände mig riktigt oduglig i jämförelse – deras minskningar syntes ju inte alls! Bedrövad så googlade jag på “crochet invisible decrease” och blev glatt överraskad när jag hittade en jättebra guide på hur man gör osynliga minskningar. Det är June Gilbank på Planet June som delar med sig, och du hittar guiden här.

 

Sy ihop delarna

När man så har virkat klart och stoppat alla delar till sin amigurumi så ska de såklart sys ihop också. I de böcker som jag har läst står det rakt upp och ner “sy ihop med små kaststygn”. Jag provade, men blev inte alls nöjd – det blev ojämt och fult. Men två saker har hjälpt mig. Dels guiden How to Sew Amigurumi Parts Together från bloggen Crochet Spot, där det tydligt visas med bilder och text hur man ska göra. Dels så har jag börjat använda en böjd nål, vilket är mycket enklare än en vanlig rak nål. Böjda nålar kan man köpa till exempel på Panduro. Kika gärna efter instruktionsfilmer också, till exempel den här ser riktigt bra ut. :) Själv har jag också en liten tång i mitt syskrin, som jag använder till att dra igenom nålen när det tar emot – det är bra att vara snäll mot sina fingrar!

 

Ögon och nosar

På min första amigurumi så broderade jag ögonen, men det tyckte jag inte blev så jättesnyggt. Nej, jag ville hellre ha blanka plastögon som jag sett på andras amigurumis. Men vart hittar man sådana? Jag började med att kika hos Panduro. De har ögon som ska sys fast och ögon som man limmar fast. Ögon som ska sys fast tycker jag fungerar bra på mindre ögon, men de större tyckte jag inte fungerade så bra. I många virkningsbloggar pratar man om “säkerhetsögon”, alltså ögon som sitter på en pinne, vilken man sticker igenom det virkade huvudet och fäster på insidan med en liten bricka i plast eller metall. Jag vet inte om några butiker som säljer sådana ögon, men jag har köpt mina hos Janna och det har fungerat jättebra! Emma har även tipsat om Ilkkas webshop där man kan köpa säkerhetsögon.

Nosar har jag också köpt hos Janna och är supernöjd. De enda nosar som jag hittat i vår lokala pysselbutik (som har både Panduros och Slöjddetaljers sortiment) är väldigt stora och kan bara limmas fast, vilket inte kändes så bra.

Ögon som ska sys fast kan vara lite krångliga, men i boken Amigurumihundar finns en väldigt bra beskrivning på hur man kan göra.

© Mitsuki Hoshi

Gratis mönster

När man väl lärt sig grunderna med hjälp av en bok så finns det en gränslös värld av mönster på webben. Mitt första tips är att gå med på Ravelry, en sida där det finns massor av gratis amigurumimönster, men även privatpersoner som säljer mönster. Därtill finns det olika bloggar som samlar gratis mönster, till exempel:

Låt dig inte avskräckas av att de flesta gratismönstren är på engelska. Principen är alltid densamma, och det går fort att lära sig vad olika ord och förkortningar betyder. :)

 

Ordlista över engelska virkningstermer

 

Hoppas att du kommer få nytta av dessa tips! :)

8 Responses

 1. Men vad kul/bra/roligt/snällt av dig att ordna denna sida!! Jag är jättesugen att pröva! Måste välja ut något riktigt enkelt:)

  [Reply]

  Fantasium Reply:

  Härligt att du är virksugen, Maud! Nu i påsktider kan jag varmt rekommendera att virka små kycklingar till påskriset. Jag har lagt upp ett mönster här på Facebook. Lite pilligt är det kanske, men å andra sidan går det rätt fort att få färdigt en kyckling! :)

  [Reply]

 2. Du har inspirerat mig också! Efter en mycket opedagogisk sylärare i grundskolan som misslyckades med att både lära mig sticka och virka (och mest suckade över hur korkad man var), så har jag faktiskt tagit itu och börjat lära mig. Det var dock väldigt “tungt” att ta itu med virkningen, men jag tycker att du är så duktig så med hjälp av youtube så har jag faktiskt virkat lite grann på väldigt väldigt mycket basicnivå! Det är faschinerande vad en inspirande bloggare och youtube kan klara av, när inte ens en utbildad lärare pallar med det ;)

  [Reply]

  Fantasium Reply:

  Tack så mycket, Maria! Ja, mina syslöjdslärare var inte heller så pedagogiska, väldigt synd. Jag blev ju i min tur inspirerad av Emma och andra bloggare, så det är kul att få sprida inspirationen vidare. Lycka till med din virkning! :)

  [Reply]

 3. Oj va roligt! Fast är det lite farligt åxå? Såg plåstret på fingret ;)

  [Reply]

  Anna Reply:

  Haha, det var nog mest ett sätt att dölja ett extremt fult nagelband, om jag minns rätt. ;)

  [Reply]

 4. Therese Strandh

  Hej.
  Vilken bra sida! Fick tipset på att kolla den, då jag letar efter ett mönster till en liten amigurumi hund (en Aussie) som jag har en bild på. Den är en red merle med vit bringa. Vore snällt om du kunde maila mig, om du tror du kan hjälpa mig hitta mönstret. :-)

  [Reply]

 5. Hei!

  Jeg så valpene som du har lagd av kooiker-rasen, kan jeg få oppskriften? De var veldig kule!

  Mvh. Johanne

  [Reply]

Leave a Reply

XHTML: Du kan använda de här taggarna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>