alla helgons dag / all saints’ day

dogs, life in general, people, places

I helgen har vi varit i Hudiksvall för att träffa familjen och ge oss ut på vår årliga Alla Helgons Dagsutflykt. De flesta av farmor och farfars släktingar är begravda i Jämtland, så istället för att sitta och bila runt till olika kyrkogårdar så brukar vi åka ut till havet. Där går vi en långpromenad, tänder vi ljus och har med oss fika. I år provade vi att skicka ut små flottar med värmeljus och rosor på, och det blev mycket skratt när vågorna skvimpade över och släckte de få lågor som inte redan blåst ut, och då flottarna obönhörligen drev in mot land igen. Farfar påstod att han ska prova med vindskydd och segel nästa år. ;) Lillasyster Ida gjorde en extra fin liten flotte åt vår älskade mormor som lämnade oss i somras.

Farmors fika behöver man aldrig bli besviken på – hembakt bröd med antingen tjock skinka, senap, äppelmos och plommon, eller ansjovis och dill. Till det hade pappa kokat ägg, och det fanns både chokladrutor och kanelbullar. Vi hittade till och med en bulle som var formad som ett E, perfekt till husse! Efter fikat tände vi fler ljus. Jag hittade en fin sten bevuxen med lysande gul mossa, nästan som ett litet altare, där jag tände ett ljus för Ellenor. Saknaden känns annorlunda ute vid havet än vad den gör vid en grav, och det var skönt att tänka på människor och djur som jag mist utan att vara ledsen.

Hundarna var förstås med, hela flocken plus farmor och farfars schnauzer Molly, och de riktigt njöt av att få rusa runt på stranden och i skogen, tigga skinkmackor och “hjälpa till” med våra ljusbestyr. Idag är de härligt trötta och ligger ihoprullade på sängen alla fyra. ♥

We’ve spent the weekend in Hudiksvall to hang out with the family and set out on our annual All Saints’ Day trip (it’s not the exact same day in Sweden, and this year it fell on November 5). Most of my father’s parents’ relatives are buried in another county, and instead of going here and there to different cemeteries, we make a trip out to the sea instead. There, we go for a long walk, light candles and, of course, bring “fika”. This year, we attempted to send little candle rafts with roses out to sea, and believe me, there was a lot of laughter when the little flames were blown out or drowned by waves, and when the rafts kept coming back to the shore. Granddad said that he would build little shelters against the wind and make some sails for next year. ;) My little sister Ida made a particularly nice little raft for our maternal grandmother who passed away this summer.

Gran’s “fika” never dissapoints – there was home-made bread with either thick ham, mustard, apple jam and plums, or sardelles and dill. Dad had boiled eggs as well, and there was both chocolate cakes and cinnamon buns. We even found a bun that was shaped like an E, perfect for Erik! After our “fika”, we lit more candles. I found a beautiful rock covered in bright yellow moss, almost like a little altar, where I lit a candle for Ellenor. Loss feels different out by the sea than it does at a grave, and it was nice to think about people and pets that I’ve lost without feeling sad.

The dogs were with us, of course – our whole pack plus my grandparents’ Schnauzer Molly. They were so happy to run around in the woods and on the beach, to beg for ham sandwiches and to “assist” us with the candle lighting business. Today, our Border Collies are delightfully content and they are all curled up on top of the bed. ♥

6 Responses

 1. I love the colors and framing in these photos. What a lovely tradition! I’m reminded of the Mexican Día de los Muertos, or Day of the Dead; the families build an altar for their dead loved ones, and they sometimes have a party near the grave to celebrate their loved one’s life. It’s a shame we don’t have anything similar in the US.

  Fantasium Reply:

  Thank you, dearest! It’s not a common practice in Sweden either, but I think that it’s a wonderful family tradition. ♥

 2. Så koselig!!!

  Fantasium Reply:

  Visst är det! :)

 3. Så himla fint och härligt!

  Fantasium Reply:

  Tack! Jag tycker att det verkligen är en underbar allhelgonatradition. :)