fantasiumflockens 2014

dogs, life in general, people

Vilket år det har varit! Det här med summeringar ligger egentligen inte för mig då jag är både extremt glömsk och har en släng av perfektionism som gör att jag vill få med ALLT viktigt. Men det här året har varit så innehållsrikt att jag jag tänker göra ett försök, trots allt. :) Förvarnar om ett långt inlägg med många bilder!

RUTH

Året började inte så roligt för min älskade tant. Medan jag var bortrest så fick hon två krampanfall. Vi började medicinera och efter några justeringar av medicinen så mår hon bra. Det var en lycka att få se henne återhämta sig så fint! På sommaren fyllde hon 13 år och jag har för första gången den stora förmånen att få dela mitt liv med en tonåring! Hon blev även firad av långväga besök från England då mina kennelföräldrar, Ruths första ägare, kom och hälsade på.

140805_03

140805_12

Under året har Ruth hängt med på många tävlingar, långpromenader och utflykter. Visst märks det att hon är gammal och tempot inte är detsamma som förr, men jag upplever ändå att hon trivs med livet. ♥

140716_02

ASKA

140225_23

Glada, älskade Aska! Hon började året med att fylla 11 år i slutet på februari. Förutom lite stelhet i bakdelen (som vi hjälper med kosttillskott och massage) så märks hennes ålder inte alls, hon är lika pigg och ivrig som alltid. Häromveckan var jag inne hos veterinären för att vaccinera hela gänget mot kennelhosta. När det var Askas tur så tittade veterinären förvånat mellan Askas stamtavla och den studsande fluffbollen på golvet. “…är du säker på att det är rätt hund?” frågade veterinären. “Hon ser inte ut att vara snart tolv år!”

På sensommaren fick jag för mig att träna lite rallylydnad med Aska och hon var så peppig och duktig att jag spontant anmälde henne till fyra starter i nybörjarklass på samma helg. Och vilken debut hon gjorde! På tre raka starter tog hon sin RLD N-titel på 100-100-99 poäng och tre klassvinster! Jag blev helt mållös och det kom nog en och annan glädjetår också, bästa Aska!

141005_01

Utöver tävlandet så har Aska, precis som Ruth, njutit av livet som aktiv pensionär med promenader, bus och bad. ♥

140805_20

140819_09

SIRIUS

140529_07

Åh, Sirius… Vilket år vi har haft! I juli fyllde han 10 år och jag kunde knappt förstå att så lång tid gått sedan den där torsdagen då jag höll honom i min hand för allra första gången. Det här blev året då vi vågade, där jag släppte lite på prestationsångesten och chansade lite. Något jag verkligen inte ångrar! Jag som tidigare bestämt hävdad att jag inte är någon tävlingsmänniska, får nog dra tillbaka det påståendet. Vi började tävlingssäsongen med en RLD F-titel efter två 100-poängare i Forshaga och Kil. Sedan fortsatte vi att träna högerhandling med stor beslutsamhet, trots att Sirius många gånger tittade på mig som att jag blivit helt tokig. ;)

140728_01

I slutet på augusti vågade vi oss på att starta i avancerad klass, och även om det inte blev några superpoäng så fick vi RLD A på tre starter (86, 76, 92 poäng). Sedan hade jag tänkt vänta med start i mästarklass till 2015, men efter att ha gått igenom momenten i mästarklass lite mer ingående så insåg jag att vi kunde det mesta. Så vad tusan, vi provade! Första två starterna gav 87 och 90 poäng, mycket bättre än jag vågat tro! Sedan blev det inte tillfälle för någon mer start förrän på Stockholm Hundmässa. Och hur det gick vet ni ju redan – jag fick åka hem med en mästarhund!

141229_01

Kanske är det en bagatell för många, men för mig är det stort! Jag har alltid tvekat, inte riktigt vågat, inte tagit för mig eller trott på mig själv. Men med Sirius vid min sida har det omöjliga plötsligt blivit möjligt, drömmar har blivit verklighet. Så det är egentligen inte titlarna eller rosetterna, utan resan från att ha varit paralyserad av skräck vid första tävlingsstarten för 2½ år sedan (då vi för övrigt diskade oss), till att kunna gå in på planen på “Stora Stockholm” och känna att det här fixar vi! Tack Sirius, för att du är så underbar, såväl på tävling som hemma i soffan. ♥

140616_04

TINTIN

140210_13

Tintin började året i skolbänken då han fick följa med mig till Hällefors där jag gick SBKs grundmodul. En bra erfarenhet för ett busigt trolludd och verkligen roligt att få egentid tillsammans. Så fort snön började smälta bort så körde vi igång med spårandet igen. Efter lite funderingar så valde jag att fokusera på viltspår, vilket Tin visade sig vara mycket duktig på!

141119_03

Fotograferat av Erik.

Vi har förstås tränat en hel del rallylydnad och efter många funderingar så valde jag att våga starta på tävling. En ny erfarenhet för mig, att starta med en hund som jag visste kunde spralla ur helt och hållet. Jag hade inga förväntningar resultatmässigt men insåg att vi behövde få komma ut och träna i tävlingsmiljöer. Vi gjorde fyra starter i nybörjarklass – alla med godkänt resultat! (76, 80, 89, 86 poäng.) Så det blev ett RLD N även för Tin.

141020_06

Fotograferat av Anna Brändström.

Rent allmänt så tycker jag att Tintin har mognat en hel del i år. Han fyllde fyra år i början på november och kanske är det så – vissa border collies behöver ett år i varje ben. Han blir bara trevligare och roligare med åldern och även om jag nog aldrig kommer att förstå honom helt och hållet så har vi kommit en bra bit på vägen i vår kommunikation. 2015 hoppas jag ska få bli Tins tävlingsår, och jag är väldigt sugen på att gå kurs med honom. Kanske ett träningsläger till sommaren? Här närmast ska vi prova på att köra lite drag tillsammans, då jag fått nya skidor i julklapp och jag tror att Tin kommer att tycka att det är jättekul. Vintervalp som han är så älskar han verkligen kylan och snön och medan vi andra huttrar så vill han helst aldrig gå in.

140118_05

Tur att han har en finsk lapphund som bästa kompis!

Annars så är han såklart världens knäppaste, gulligaste, goaste och snällaste Tin. Är så glad i den lilla tokungen! ♥

140515_07

ANNA

140529_04

Fotograferat av Erik.

2014 har verkligen varit ett hundigt och händelserikt år! :) Som sagt så får jag nog svälja mina ord om att inte vara en tävlingsmänniska – 2012 gjorde jag två tävlingsstarter, 2013 blev det tre stycken och i år så har jag startat sexton gånger! Även om det fortfarande är nervöst ibland så har det ändå blivit kul att tävla. Det beror inte minst på alla fina människor – klubbkompisar och andra hundvänner – som jag fått dela tävlingsdagarna med. Tack alla ni, ingen nämnd och ingen glömd!

Hundåret började med att Sirius och jag blev klubb- och årsmästare i rallylydnad hos Sunne BK. På årsmötet valdes jag in i styrelsen som kassör, och under året har jag hållit tre rallylydnadskurser för klubbens räkning.

I mars nåddes vi av sorgebudet att min farmor och farfars underbara schnauzer Molly fått somna in. Som vi saknar henne!

140330_17

I april blev jag moster för tredje gången, då Liv kom till oss. Det värkte lite extra i mitt hjärta för att Paulina inte fick vara med och ta emot sin lillasyster, men ljuvliga lilla Liv fick mig ändå att le och känna tacksamhet.

141229_02

I maj fick vi hälsa på Elaine och träffa hennes “förstfödda”, den rent löjligt gulliga sheltievalpen Mindy. Samma månad var vi även hundvakt åt Finn medan hans matte Anna och husse Mikael var på semester i New York. Till Tintins stora glädje och Sirius och Askas förtret. ;)

140501_13

140519_01

I juni åkte jag, Sirius och Tintin på fjällresa till Grövelsjön tillsammans med Anna och Finn, Gittan och Hateya samt Kicki och O’boy. Underbara miljöer och bra väder – längtar dit igen, så fjällvandring blir det definitivt under 2015!

140616_09

140619_17

140619_14

I juli hade vi som sagt besök av Catherine och Graham från kennel Mastamariner för att fira Ruths 13-årsdag. Sedan hade vi även en liten Mastamariner-kennelträff med några av oss tjejer som jobbat där och även har hundar från kenneln. Förutom våra tre Mastamariners så var det Matilda med Sonar, Ben och Toby, Jess med Callie och Billy, och så Camilla med Tigris. Nästa år hoppas vi att Johanna med Severus, Bailey och Charlie och Linda med Emma också kan vara med!

140805_25

I augusti fick vi sorgligt nog säga adjö till Tintins kullsyster Java, som fick somna in efter en lång tids oförklarlig sjukdom. Jag saknar dig, Java, och hoppas att du mår bättre där du är nu. ♥

140815_02

I september hälsade vi på i Hudiksvall igen och fick göra en underbar ny bekantskap i Gittans superfina valp Jozine. Vilken dunboll!

140912_27

Hösten bjöd på underbara promenader, rallyträning, viltspår, svampplockning i mängder, virkning, fotojobb för Sunne Kommun och så fick jag hålla en föreläsning om rallylydnad för hundsporteleverna på Forshagaakademin. Verkligen kul! Tintin och jag började nybörjarkurs i agility, och så var jag med Anna och Finn på BPH-prov i Arvika.

141014_01

141003_16

19 oktober hjälpte jag till att arrangera klubbmästerskap på Sunne BK. Dömde delar av rallylydnaden och tävlade även med Aska i nybörjarklass, Tintin i fortsättning och Sirius i mästare. Sirius slutade som klubbmästare i rallylydnad för andra året i rad!

141020_09

Fotograferat av Anna Brändström.

I november hade vi dubbeldop för Liv och min yngsta gudson Athos i Hudiksvall. Älskade ungar, vilken ära att få vara en del av era liv!

141104_08

141104_09

Fotograferat av Erik.

Och så kom till sist december. Jag reste till Irland för att vara med på och föreviga min kära vän Jennas bröllopsdag. Jag fick även träffa hennes 2-åriga dotter Kate för första gången.

141229_03

141229_04

Efter hemkomsten blev det Stockholmsmässan, och sedan har julfiranden följt i en hiskelig fart. Nu ser jag fram emot Nyårsafton – på dagen ska jag fotografera ett bröllop i Sunne och på kvällen blir det ett fyrverkerifritt firande med min fina flock, Anna och Mikael med Finn och så Carin och David med Signe och Lisa. Är helt säker på att det blir en toppendag!

Ja, vilket år det har varit! Tänk att jag fått dela det med fyra fantastiska hundar och så världens bästa sambo, Erik. Jag kan inte känna annat än tacksamhet och glädje och kan bara hoppas att 2015 bli lika fint!

140822_08

141003_03

5 Responses

  1. Vilket år du verkar ha haft :0) Vackra bilder.

  2. Vilket år <3 Jag hoppas ni får ett underbart 2015, och jag ser såklart fram emot att följa er!

  3. For et innhaldsrikt år du har hatt!! :)
    Godt nytt år Anna!

  4. Vilket fint år ni haft – så himla kul med alla tävlingar! Allt gott till er för 2015 bästa ni <3