tävlingshelg & tävlingstankar

dogs, people, rallylydnad

141005_02

Camilla & Sara

141005_04

Jag & Sirius

141005_05

Marie-Louise & Dolly

141005_03

141005_06

Anna & Zaqira

141005_14

Jenny & Stella

141005_08

141005_09

Jolin & Nikki

141005_10

Gunilla & Yazza

141005_13

Jessica & Elliott

141005_12

Monica & Bianca

141005_07

141005_16

Sara

141005_17

Robin & Safir

141005_15

141005_11

141005_18

Jag & Aska

141005_19

Alla bilder på mig är fotograferade av husse Erik. ♥

Det är torsdag eftermiddag. Hundarna och jag har varit en sväng upp på berget och fyllt ännu en korg med trattkantareller. Nu snusar de fyrbenta sött runt omkring mig medan jag smuttar på en kopp te och tänker tillbaka på helgens tävlingar.

I lördags åkte vill till Forshaga, där dagen började med Sirius debut i mästarklass. Jag var mycket nöjd med mästarbanorna för dagen, då de på inget vis var för enkla, men samtidigt inte onödigt krångliga heller. Här är Sirius första bana:

141009_01

Överlag så gick det mycket bra! På skylt nummer två, Sitt, sidosteg vänster, sitt, fick Sirius ett litet hjärnsläpp. Han kan egentligen det momentet hur fint som helst, men jag tror att han var lite förvirrad av allt nytt som vi tränat på senaste tiden och jag gav honom inte tillräckligt tydlig hjälp, för helt plötsligt så gick han runt mig istället för att ta ett steg åt sidan. Lillknas! :) Resten av banan gick fint, förutom -3 poäng för oro på moment 10. Domarkommentaren var “Snyggt!” och vi fick ett godkänt resultat på 87 poäng! :D Lite nesligt förstås att det kunde ha varit 97 poäng om vi inte strulat till det där i början, men vad gör det om hundra år! Vårat första godkända resultat i mästarklass!

Sirius andra start följde direkt efter och då såg banan ut såhär:

141009_02

Här tyckte jag inte alls att Sirius kändes så “med” mig i banan, men jag tog det lugnt och peppade honom. -1 för bris på skylt 3 men sedan gick det fint ända fram till 8:ans frestelse. Ena frestelsen var ett helt kaninskinn (fastsytt på handtag, så det var en leksak) vilket Sirius blev väldigt brydd över. Det blev -1 för nos, -3 då han råkade välta en kon och så -5 för bristande samarbete. Resten av banan gick fint och vi kom i mål med domarkommentaren “Snyggt! Snyggt moment 15 (snurr under gång in mot föraren)” och vårt andra kvalificerande resultat på 90 poäng! Helt overkligt, vi som bara skulle vingla igenom avancerad klass i höst, och nu har vi två godkända resultat i mästarklassen! :D Någon pallplats räckte våra poäng tyvärr inte till (4:e respektive 5:e plats), men det var inte så konstigt då det var flera rutinerade och jätteduktiga ekipage med.

Sedan var det dags för Aska att debutera i nybörjarklass. För att det inte skulle krocka med Sirius starter så fick vi starta sist i båda klasserna och det hade hunnit bli ganska sent på dagen, i alla fall efter kl 16. Men inte gjorde det Aska något, så fort hon såg att jag hade korv i fickan så var hon på G och ville jobba, världens finaste! Hon har ju gått bra på träning men aldrig tävlat förut, så jag visste inte hur hon skulle reagera på tävlingssituationen och mina nerver. Här var i alla fall hennes banor:

141009_03

141009_04

Och gissa vad? Världens bästa Aska klämmer till med TVÅ 100-poängsrundor med delade klassvinster! Det var en ren njutning att tävla med henne, hon släppte mig inte med blicken en endaste sekund och såg så himla glad och peppig ut. Blir nästan lite tårögd när jag tänker på det, älskade Asketott. :) Fina domarkommentarer fick vi också: “Fin kontakt och följsamhet! Härlig kommunikation! Snygg runda!” och “Härlig kontakt! Bra tempo o flyt, roligt att se!” Hon vann både rosetter och jättefina priser – två fodertunnor och två fodersäckar från Royal Canin på 15 och 10 kg! Vilken debut va! ♥

På söndagen var det återigen tävlingsdags, då i Storfors. Det var bara Aska som skulle tävla, så vi tog bilen ner till Rottneros där vi hoppade in i Vanessas bil och samåkte med henne, Ebba och Elvis. Det gjorde tävlingsdagen extra trevlig att få sitta och prata om allt mellan himmel och jord med Vanessa. :)

Aska var lika duktig igen. På första rundan fick hon 99 poäng med -1 poäng för sned position och kommentaren “Härligt samarbete, fin följsamhet. Trevlig runda!” De fina poängen räckte även till klassvinst, och då hade Aska tagit sin RLD N-titel på 100-100-99 poäng på bara två dagar, fantastiskt! :D Dagens andra start gick också jättebra, förutom på andra momentet där hon var lite övertaggad och plötsligt uppfann det nya (och enligt henne själv jättehäftiga) momentet “sitt framför, ligg”. :P Det gav -10 poäng för fel övning, men det var också det enda avdraget så vi slutade på 90 poäng med kommentaren: “Supersnyggt, härligt ekipage!” Verkligen en helt overkligt bra tävlingshelg för världens bästa Aska!

141005_01

RLD N Mastamariner Dawn Treader

Nu sitter jag här med min tekopp och funderar över framtida tävlingar. Sirius är bara ett godkänt resultat ifrån sin rallymästaretitel. Det vore otroligt roligt att fixa det i år, så jag funderar på att åka upp och tävla i Rättvik sista söndagen i november – trots att jag ska åka till Irland morgonen efter. ;) Men sen då? Om vi får ett till godkänt resultat då? Ska vi fortsätta att tävla? Det är ju kul, men jag vet inte om jag har några ambitioner att försöka kvala in till och tävla SM med Sirius. Det känns overkligt, jättestort – sådant som “proffsen” gör. Men jag har lärt mig att en ska aldrig säga aldrig… Vi ska såklart fortsätta att träna i vilket fall som helst. Framöver kommer vi att lägga mycket fokus på pepp, attityd och glädje inne på banan. Sirius är alltid peppig när vi tränar momenten utanför banan, men jag har försummat att även belöna och stärka upp inne bland skyltarna så han tappar gärna lite glöd. Vi ska även fila på vår uppvärmning – jag vill se den där ivriga, halvgalna glimten i Sirius ögon när vi går in på banan, så som jag fick se hos Aska i helgen. Och sen får vi helt enkelt se hur det går med tävlingarna! :)

Och utöver Sirius så har jag ju två RLD N-hundar. Efter helgens framgångar med Aska så vill jag verkligen fortsätta med henne i fortsättningsklass, men det blir helt och hållet hennes kropp som får bestämma. Den senaste tiden har hon varit mjuk och fin i kroppen och nästan inte alls stel, och jag hoppas såklart att det får fortsätta vara så. För hennes del så behöver vi egentligen bara lära in snurr ut från föraren och träna lite på 8:ans frestelser, resten kan hon.

Och så lilla Tintin då. Jag tränade med honom inomhus här hemma igår kväll och… wow. Det finns SÅ mycket potential i den pojken! Så mycket arbetsglädje, kontakt och positiv attityd. Men också den där störningskänsligheten och bristen på fokus att komma tillrätta med. Jag låg och funderade innan jag somnade inatt och jag tror att mitt nästa Tintinprojekt blir att jobba mycket med baklängeskedjning. Det har fungerat fint för honom i agilityn, och om jag jobbar extremt konsekvent med att bara belöna kontinuerligt fokus så tror jag att vi kan få bra resultat. För egentligen är det ju Tintin som är min SM-hund… Det är han som har framtiden för sig, han som har krutet.

För en sak stod plötsligt klart för mig när jag låg där och funderade inatt. Det kanske är så att jag inte kommer att ta mig till SM med Sirius. Kanske inte med Tintin heller. Men vet ni vad jag ser när jag tittar på SBK Tävling? 2012 gjorde jag två starter i rallylydnad. 2013 gjorde jag tre stycken. I år har jag hittills gjort sexton starter. Jag har hittat min sport. Jag har fått blodad tand och blivit en tävlingsmänniska. Så någon gång i framtiden ska jag ta mig till SM i rallylydnad, med vilken hund det nu blir. :)

5 Responses

 1. Vad roligt att du känner att du har hittat din sport! Och stort grattis till alla fina resultat :D

  Anna Reply:

  Tack snälla! :)

 2. Grattis, vad duktiga ni är!

  Anna Reply:

  Tack snälla Åsa! :)

 3. Grattis med fantastiske resultat!!! :)