sorg och tacksamhet / grief and gratitude

dogs

140812_07

Java, december 2012.

Ikväll har råkat snubbla över ovanligt många blogginlägg om sjuka hundar. Unga, livsglada hundar som drabbats av tråkigheter som allergier, dysplasi, spondylos – eller som Tintins underbara kullsyster Java, som lider av smärta och hältor som veterinärer inte lyckats hitta någon klar orsak till. Javas matte Malin har verkligen gjort allt och lagt otaliga tusenlappar på undersökningar och behandlingar, men prognosen ser väldigt dyster ut för att Java någonsin ska få ett fullgott liv igen.

Det är så orättvist. Så förbannat orättvist. Maktlösheten och sorgen är oändlig.

För att inte drunkna i sorgen försöker jag fokusera på det positiva. Att jag har sådan otrolig tur att få dela mitt liv med fyra friska hundar. Visst, “gamlingarna” börjar få lite krämpor och stela leder och Ruth äter sin medicin för att förhindra eventuella krampanfall, men vi har en fantastisk vardag där hundarna alltid får gå och springa lösa, bada när vädret tillåter, träna saker som de tycker är roliga och njuta av livet så som hundar ska få göra. Det är verkligen ingenting att ta för givet.

Tonight, I’ve happened to read several blog entires about sick dogs. Young dogs, full of life and joy, who are suffering from sad afflictions like allergies, dysplasia, spondylosis – or like Tintin’s adorable litter sister, Java, who is suffering from mysterious pain and lameness that the vets have been unable to explain. Java’s owner, Malin, has tried everything and paid many thousand pounds for examinations and treatments. But the prognosis is very bleak that Java will ever have a full, pain free life again.

It’s so unfair. So damned unfair. The helplessness and grief are endless.

In an attempt not to drown in sadness, I’m trying to focus on the positive things – that I’m lucky enough to share my life with four healthy dogs. Sure, the “oldies” are getting a bit stiff and Ruth has her daily medicine to prevent another episode, but they have a very enjoyable life where they are allowed to walk and run off the lead every day, go swimming in the lake when the weather allows, do a bit of training that they enjoy, and simply savour life like only dogs can. It’s definitely not something to take for granted.