viltspår och blåbär / blood tracking and blueberries

dogs, life in general, nature

Oj, nu har vi inte viltspårat på jag vet inte hur länge! Flera månader i alla fall. Men imorse kom jag iväg och la ut ett spår på 600 meter till Tintin. Det fick ligga i 3½ timme innan vi gav oss iväg.

We haven’t done any blood tracking in ages, for several months at least. But this morning, I got myself organised and went out to put down a 600 meter track for Tintin. I left it to settle for 3½ hours before we set off.

140807_01

Den röda linjen är spåret som jag la ut och den blå är vägen som Tintin spårade. Slutet stämmer inte riktigt, för först glömde jag att stänga av GPS:en med en gång när jag lagt ut spåret, och efter vi gått färdigt så busade vi lite innan jag slog av den. Som synes så fick han ett ordentligt tapp mot slutet av spåret. Jag är nästan helt säker på att han plockade upp ett annat spår, för han spårade hela tiden och var mycket målmedveten. Jag bröt honom till slut och gick tillbaka mot mitt spår, som han plockade upp fint och spårade fram till klöven.

Jag är väldigt nöjd med hur Tin jobbade, trots att han slog in på fel spår. Han var lugn, noggrann och låg på precis lagom i selen. Och roligt verkade han ha! :) Känner mig spårpepp nu; med mer träning kanske vi hinner bli redo för ett anlagsprov i höst?

The red line is the track that I put down, and the blue line is the way that Tintin worked. The end is not entirely accurate, because I forgot to turn off the GPS when I was done, and when we had finished tracking we played for a while before I turned it off. As you can see, he left my track towards the end. I’m almost entirely sure that he picked up a different track, because he kept working and was very determined. I stopped him eventually and led him back towards my track, which he picked up and followed to the hoof.

I’m so pleased with Tin, even though he picked up a different track. He was calm, thorough, and didn’t pull too hard in his harness. And it looked like he was having fun! :) I feel very inspired to continue tracking now; with a bit more practice, perhaps we’ll be ready for the blood track aptitude test this fall?

140807_03

140807_04

140807_05

140807_06

140807_07

140807_08

140807_09

Resten av gänget väntade i bilen medan vi spårade, men sen gav vi oss av på blåbärsexpedition allihopa. Jag är så himla tacksam över hur duktiga hundarna är när jag plockar blåbär! De går helt fridfullt runt mig och äter blåbär eller ligger och slappar. Jag kan bli aningens distraherad (läs: manisk) när jag plockar, men de håller så bra koll på sin matte. :)

The other dogs were waiting in the car while Tintin worked his track, but after we were done, all of us went blueberry picking. I’m so grateful that the dogs are so well-behaved when I go picking berries. They just mingle around me, eating blueberries or resting. I can get a bit distracted (read: manic) when picking, but they always make sure to keep me in sight. :)

140807_02

10 liter fick vi med oss hem idag! / We filled a 10 litre bucket today!

140807_11

Vi tog såklart en fikapaus också. / Of course, we had a little snack break, too.

140807_10

Mums! / Yum!

140807_12

“Du ska väl inte äta alla kakor själv…?” / “You’re not going to eat all of those biscuits yourself, are you…?”

Medan vi fikade skallmarkerade Aska på två rådjur en bit bort i skogen, precis där jag spårat med Tintin. Sirius och Tin sprang iväg, men vände och kom tillbaka på min inkallning. Duktiga killar! ♥

While we were enjoying our snack break, Aska barked to alert us of the presence of two deer, right over where I’d been tracking with Tin earlier. Sirius and Tintin started running, but they stopped and returned on my command. Good boys! ♥