novemberdagar / november days

crocheting, dogs, life in general, people

131110_01

131110_02

131110_03

131110_04

131110_05

131110_06

131110_07

131110_08

131110_09

Söndag kväll, och äntligen känner jag lite blogglust. :) Bilderna ovan är en vecka gamla, från Tintin och Javas treårsdag och det lilla kalaset som vi hade för dem. Förutom Java med matte Malin och “lillasyster” Rally så hade vi även Finn med husse och matte på besök, och det var mycket trevligt! Vi förundrades om och om igen över hur lika Tin och Java är; de låter till och med likadant när de knorrar och pratar.

Samma kväll fick Tintin träna agility i ridhus för första gången. Erik och jag trodde att han skulle pela ur alldeles och go bananas i den nya, spännande miljön, men han var hur duktig som helst och jobbade på superbra med sin husse! Kanske Tintin äntligen har börjat mogna nu, vid tre års ålder? :P

Sunday evening, and I finally feel like blogging again. :) The images above are a week old, from Tintin and Java’s third birthday and the little party we threw for them. In addition to Java, her owner Malin, and “little sister” Rally, we were also joined by Finn and his two-legged parents, and a great time was had by all. We exclaimed again and again how much alike Tin and Java are; they even sound the same when they “speak” with little playful growls.

The same evening, Tintin had his first ever agility session in a riding hall. Erik and I thought that Tin would just lose it and go bananas in the new, exciting environment, but he surprised us and was good as gold, working with his daddy. Perhaps, at three years old, Tintin is finally growing up? :P

131112_20

I kategorin mindre roliga nyheter så har Sirius varit halt, och är ännu inte helt bra. :/ Jag upptäckte hältan för två veckor sedan idag, men då han inte markerade så mycket så avvaktade vi ett par dagar och höll honom i stillhet, men när det inte blev bra så blev det en tur till veterinären. Sirius klämdes och kändes på och röntgades från alla håll och kanter. Inget fel syntes på röntgen, tack och lov, och det enda som veterinären noterade i undersökningen var en viss stelhet i vänster armbåge. Veterinären förmodade att Sirius helt enkelt överansträngt sig, halkat eller trampat fel och sträckt sig illa. Så vi blev hemskickade med Metacam och order om fortsatt vila, till Sirius stora förtret. Han har verkligen ingen lust att vara stilla, så det har blivit koppel både utomhus och inomhus. De senaste dagarna har jag bara sett en svag markering på vänster fram på enstaka promenader, så förhoppningsvis är han snart helt bra. Det blir återbesök hos veterinären på tisdag, så får vi se vad hon säger då.

Jag har fått kallelsen till rallykurshelgen för Zandra på Goldendays i slutet på november, och då hoppas jag verkligen att Sirius är 110% återställd. Ser så mycket fram emot den helgen! Och apropå rallylydnad så hade jag en liten rallydag på Sunne BK igår – jag tycker att det är en så rolig sport och vill gärna ragga med lite klubbkompisar som kanske blir sugna och vill åka med på tävlingar nästa år. Fem tappra ekipage trotsade novemberkylan och tillsammans hade vi ett par härliga timmar med rallyprat och fyra prova-på-banor. Jag tror att alla fem blev peppade, så förhoppningsvis blir vi ett glatt träningsgäng nästa säsong. :) Själv så är jag sugen på att gå SBK’s rallylydnadsinstruktörsutbildning och så småningom ha några kurser för klubben, för jag tror verkligen att rallylydnaden är en perfekt väg för lokalklubbar att fånga upp “familjehundar”. Ni vet, de där vovvarna som kommer på valpkurs och sedan får gå en allmänlydnadskurs, men vars ägare kanske inte är så sugna på att fortsätta med tävlingslydnad, bruks eller agility. Alla dem tänker jag förvandla till rallyekipage! ;)

In less uplifting news, Sirius has been limping, and he’s still not fully recovered. :/ I discovered his limp two weeks ago today, but since it wasn’t a particularly bad limp, we decided to let him rest for a couple of days to begin with. When he didn’t improve, we took him to the vet, where he was squeezed and bent and x-rayed left and right. There were no visible damage on any of the x-rays, thank goodness, and the only thing the vet noticed in her examinations was a stiffness in Sirius’ left elbow. The vet concluded that Sirius had probably over-exerted himself or slipped, and got a sprain. So, we were sent home with anti-inflammatory painkillers and orders to keep resting, to Sirius’ dismay. He’s not a fan of being still, so I’ve had to keep him on a lead outside, and indoors as well. These past few days, I’ve only seen a very slight limp during a few walks, so hopefully he’ll be fully recovered soon. We’ve got a return visit to the vet booked for Tuesday, so we’ll see what she says then.

I’ve received our invitation to the rally obedience weekend with Zandra at Goldendays at the end of November, and I really hope that Sirius will be 110% well by then. I’m so looking forward to that weekend! And speaking of rally obedience, I had a little rally day at the dog club yesterday – I think that it’s such a fun sport, and I was hoping to inspire some club friends so that we could train and travel to competitions together next year. Five people and their dogs braved the November chill and together, we had a lovely couple of hours with rally talk and a few little rally courses for them to try. I think that all five of them liked it, so hopefully we can assemble a training group next season. :) Myself, I’m thinking about taking a training course to become an official rally instructor for the dog club, and hold some training classes. I reall believe that this is a sport for “family dogs” – you know, the dogs that come to puppy class and then a general training class, but after that the owners aren’t really interested in traditional obedience, agility, or scent work. My plan is to turn them all into rally obedience people! ;)

131112_11

131112_12

131112_13

131112_14

131112_15

131112_17

131112_16

Alla bilder är tagna och/eller har redigerats av bästa Anna! / All images were taken and/or edited by our favourite Anna!

I torsdags gav Anna och jag oss ut på viltspår med Tintin och Finn. Båda killarna var så himla duktiga, fast Finn är helt klart den som glänser mest i viltspåret. Han är supernoga och lugn och håller sig så fint i spårkärnan, medan Tintin inte alls är lika noga som i personspår. Jag tror att Tintin nästan blir överväldigad av dofterna av blod och klöv. Han blir dels väldigt ivrig, och dels tror jag att doften är så stark att han inte tycker att han behöver vara så noggrann. Vi körde med en dryg timmes liggtid den här gången, så nästa gång tänkte jag prova med en liggtid på ca 3 timmar för att se hur det påverkar hans spårarbete.

This Thursday, Anna and I took Tintin and Finn out for some blood tracking. Both boys were so good, but Finn is definitely the pro when it comes to blood tracking. He’s so careful and calm, and stays in the centre of the track the whole time. Tintin, on the other hand, is much less careful than he is with regular people tracks. I think that he is almost overwhelmed by the smells of blood and hoof. He gets so excited, and with all that scent blooming in the air, I get the impression that he feels that he doesn’t have to be as thorough. We let the tracks lie for just over an hour this time, so next time I will let Tintin’s track rest for about three hours and see if that makes a difference to his performance.

131112_18

131110_10

131112_19

Annars så virkar jag mest om dagarna – det är fullt upp med beställningar inför jul! Inte bara små hundar, utan även några andra önskemål som svarta katter och rosa lejon. Den lilla ugglan ovan är virkad utifrån ett gratismönster som jag blev väldigt förtjust i. Tror nästan att jag ska virka ett par stycken att hänga i julgranen!

Den kommande veckan är relativt blank i kalendern, vilket känns skönt då jag har så mycket virkning att pyssla med. Men lite viltspår blir det allt, och bara Sirius blir frisk från hältan så ska vi fortsätta vårt projekt med att arbeta på höger sida. Det går nämligen inte in under begreppet “vila”, då en viss Herr Blå börjar steppa och studsa för minsta lilla torra frolicbit. :)

Other than that, I mostly spend my days crocheting – I’m swamped with orders for Christmas! Not just little dogs, but also various requests like black cats and pink lions. The little owl above is made from a free pattern that I really liked. I might make a couple for our Christmas tree!

The upcoming week is relatively blank in my calendar, which I’m happy about as I’m so busy with crocheting. But we will make time for some blood tracking, and as soon as Sirius is well we’ll continue with our Working on the Right-Hand Side project. Although it may seem like a fairly calm activity, it certainly doesn’t count as “rest” for Sirius, as he starts bouncing around even for the driest, most boring kind of dog treat. :)

11 Responses

 1. Jag tipsar om att låta bli att bloda i spåret om hunden blir för ivrig, bloda bara lite på klöven då och då :) Eller inte ens det, dra bara klöv, strunta i blodet.

  Anna Reply:

  Tack för tipset om att bloda på klöven! Första gången körde jag med bara klöv till Tintin, helt utan blod, men han var väldigt ivrig då också. Jag tänkte längre liggtid till nästa gång, men också längre sträcka så att han hinner “samla sig” lite. Han går personspår uppåt kilometern utan problem, så 500 meter viltspår bör han fixa. :) Sen tror jag att det kommer mycket på rutin också, det här var bara hans andra viltspår och nu är alltig sååå spännande.

 2. Jag tycker absolut du ska satsa på att bli rallyinstruktör :) Det tror jag du skulle passa ypperligt bra som :D

  Anna Reply:

  Tack sötaste du! Jag gick SBK’s utbildning till allmänlydnadsinstruktör för en herrans massa år sedan, typ 99 eller 00 kanske? Hoppas lite att den fortfarande är giltig så att jag kan studsa direkt in på rallybiten. :) Jag hade en hel del kurser på kennelklubben där jag växte upp, men det är också länge sen och jag känner att jag verkligen behöver friska upp hela den pedagogiska biten.

  Anna Reply:

  Det tycker jag inte du behöver! Alltså… jag såg nog när det var KM och du visade folk Rallylydnaden. Som handen i handsken! :) Du ÄR pedagogisk naturligt och har tålamod.

  Anna Reply:

  Hihi, tack sötnöt! Men ja, det är alltid kul med mer kunskap och mer “på fötterna” när det ska till att kursas, och så ser SBK-klubbarna helst att deras instruktörer har gått de officiella utbildningarna. :)

  Anna Reply:

  PS: Du vet väl att Finn blir tävlingsmyndig för rallylydnad vid 10 månaders ålder? Så 15 maj förväntar jag mig en strålande debut! ;)

 3. Hihi, vilka söta Trollungar som väluppfostrat sitter och väntar på tårta!

  Hoppas Sirius snart blir bra. Här har vi också haft hältor: all tre gulingar har varit halta i tur och ordning, men nu verkar det *peppar peppar* som om den sista är på väg att ge med sig. Så nu hoppas jag på friska hundar ett tag!

  Jag gillar även din rallylydnadsplan :D Skulle lätt ha hoppat på om jag bott i närheten, jag tror att du är en väldigt bra instruktör. Det kanske är dags för er att flytta till Uppsala? ;)

  Anna Reply:

  Haha, i ärlighetens namn så var det nog ganska många “Vääänta! Staaannaaa!” som utropades medan fotografen gjorde sitt jobb. ;)

  Hihi, jag tycker allt att du ska komma till Värmland istället! ♥

 4. Å vad glad jag blir av att läsa din blogg! Men har det redan gått tre år sedan Tin Tin föddes! Woaw! Det har gått så fort. Som tröst så tycker jag Ajax blev vuxen först vid fyra-fem års ålder ;) Hihi.
  Jag tror du hade varit en underbar instruktör och håller med dig om att det är en sport som skulle kunna fånga upp många av dem som gillar att lära hunden lite trix hemma och gå någon valpkurs men inte vill ut i den styra stygga lydnadsvärlden :)
  Ha det gott!

  Anna Reply:

  Visst har det gått fort! Jag tycker att det var nyss som han var en liten odräglig men söt buse med sylvassa tänder!

  Det är synd att vi inte har dig och Ajax närmare, skulle gärna vilja träffas och träna och babbla hund och handarbeta! :)