Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/loidor/domains/fantasium.se/public_html/photoblog/wp-includes/post-template.php on line 265

spårkoll, virkning och ridning! / tracking, crocheting, and horse-riding!

crocheting, life in general, various creatures

virkad sjal

Virkad sjal till mamma. / Crocheted shawl for mum.

virkat monster

Och ett virkat monster till min gudson, Triton! / And a crocheted moster for my godson, Triton!

islandshäst, gáta

Lilla söta Gáta värmer upp inför nästa lektion. / Adorable little Gáta, warming up for the next lesson.

islandshäst

En annan häst mumsar hö efter avslutat jobbpass. / A different horse, enjoying some hay after all that hard work.

Fullspäckad dag! Imorse mötte jag upp Linda i skogen för att kolla Eriks spår inför lägretävlingarna nästa helg, och den som får gå Eriks spår får verkligen en trevlig tur i skogen, superfin spårmark! :) Efteråt for jag hem och tog en sväng i skogen med alla fyra hundarna. Det följdes av virkpyssel, plock i lägenheten och packning inför den kommande resan, som går först till Hudiksvall och sedan vidare till Grövelsjön. Det är mycket som ska tänkas på och svårt att packa smart – det behövs liksom både långkalsonger och shorts, beroende på vad vädret får för sig i fjällen!

Fram på sena eftermiddagen blev det dags att dra på sig ridbyxorna, packa hundarna i bilen och styra iväg mot Munkfors för min första ridlektion på över femton år! Det var ganska pirrigt, men helt i onödan, skulle det visa sig. Jag har kommit med i en jättetrevlig grupp, idag var vi fyra personer men från och med nästa vecka blir vi sex stycken. Vår instruktör Helen var så himla trevlig och positiv, väldigt noga men samtidigt en mjuk lärare, vilket passar mig perfekt. Jag fick rida ett sött sto som heter Gáta (uttalas “Gauta” och betyder “gåta” på isländska), som var lyhörd och väldigt töltsäker, men som också krävde en hel del jobb för att komma igång och hålla igång.

Eftersom det är första lektionsveckan för både oss tvåbenta och hästarna så blev det en ganska lugn lektion, med fokus på uppmjukande övningar som serpentiner och små volter. Naturligtvis töltades det också, och det var väldigt ovant för mig att försöka arbeta med tölt på en ridbana, tidigare har jag ju bara ridit islänningar på skogsvägar och då blir det ju ett helt annat drag än när man rider runt, runt. Min kropp mindes en del, det kändes, men det fanns liksom inga muskler på rätt plats som kunde göra det som hjärnan ville! Men jag kämpade på så gott jag kunde och blev alldeles svettig i kvällssolen. Gissar att det kommer att kännas i rumpan och benen imorgon… ;) Men iiih, det var bara så underbart roligt att över huvud taget få sitta på en häst igen, att få dra fingrarna genom en man och se hur Gátas öron vinklades bakåt för att lyssna på mig när jag berömde henne. :) Jag längtar verkligen tills nästa lektion, och känner precis samma förväntan som när jag var tio år: undrar vilken häst jag får rida då?!

Efter ridningen körde jag in till Sunne och mötte upp Erik för en snabbmiddag på Sibylla, glamoröst värre. ;) Sen körde vi ut i skogen så att Erik skulle få en chans att gå sitt spår inför tävlingen, och hundarna fick såklart följa med och få sig en skön kvällspromenad. Vi fick se en maffig älgtjur på ganska nära håll också, men den lufsade duktigt åt motsatt håll. Sen bar det av hemåt och nu sitter jag och smuttar på en kopp hett te och känner mig så nöjd med dagen!

A full day! This morning, I met up with Linda to check up on the track that Erik will put down for the competitions next weekend. The woods were lovely there, so whoever gets Erik’s track will get a nice round. :) Afterwards, I went back home and took all four dogs for a walk in our woods. Then some crocheting, chores, and packing for our upcoming trip to Hudiksvall and then the mountains. There’s a lot to keep in mind and it’s not easy to be a clever packer – we might need everything from wool underwear to shorts, depending on what the weather will be like!

In the late afternoon, it was time to pull on my riding trousers, load up the dogs in the car, and drive off to my first riding lesson in more than fifteen eyars! I was rather nervous, but, as it turned out, for absolutely no reason. I’m part of a great group; today there were only four of us but from next week we will be six riders. Our instructor, Helen, is very sweet and positive, meticulous but at the same time a kind teacher, which is perfect for me. I got to ride a sweet mare called Gáta (pronounced “Gauta”, which is Icelandic for “riddle” or “mystery”) who was obedient and has a good natural tölt (a gait specific to the Icelandic horses), but who also needed a lot of encouragement to get going and keep going.

Since it’s the first week of lessons for both riders and horses, we fairly calm lesson with emphasis on loosening up the horses. Of course, we tölted a fair bit, too, and it felt so strange for me to do this in a paddock, as I’ve only ridden Icelandic horses in the woods before, and they are so much keener with a dirt road in front of them than when going around and around. It felt like my body remembered a bit about what it was supposed to do, but there were no muscles in the right places to do what my brain wanted them to! But I worked as well as I could, and got all sweaty in the evening sun. I bet I’m going to feel that in my bum and my legs tomorrow… ;) But ah! It was just sooo nice to even sit on a horse again, to pull my fingers through a mane, and see Gáta’s ears twitch back and me when I was praising her. :) I can’t wait for my next lesson, and I feel exactly the same excitement that I did when I was ten years old: I wonder which horse I’ll get to ride next time?!

After the lesson, I drove to Sunne and met Erik for a quick hamburger dinner, after which we went to the woods so that he could have a look at his track. Of course, we took the dogs with us and got a very nice evening walk. We saw a big male moose, too, and I was glad that it decided to lumber off in the opposite direction. Then, we finally went home, and here I am now, sipping a cup of hot tea and feeling very pleased with my day!


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/loidor/domains/fantasium.se/public_html/photoblog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

5 Responses

 1. Så fin sjal! Lyllo din mamma!
  Fina hästar också.
  Kan inte bli annat än lite sugen…

 2. Åh vad roligt att du börjat rida igen Anna! :) Det är så pirrigt och trevligt, hoppas på fler uppdateringar från hästeriet!
  Själv jobbar vi med att få bort passtakten, det är klurigt för en relativt nybliven islandshästmänniska!

  kram!

 3. Kjempefint sjal og monster :) du er flink!
  Dette høyrdes forresten ut som ein kjempefin og koselig dag :)

 4. En sån dag! :) Roligt att du börjat rida igen!

 5. åhh så roligt Anna!!!